O školi

Jedna od najstarijih srednjih škola u novom pazaru je ekonomsko trgovinska škola, koja već pet i po decenija, svake godine iznedri veliki broj srednjoškolaca koji se pored nastavnih bave i slobodnim aktivnostima.

Škola je odigrala znacajnu ulogu u celokupnom razvoju prosvete i kulture u ovom mestu. Od jednog odeljenja, koliko je skola imala kada je osnovana prerasla je u giganta sa 40 odeljenja i vise od 100 zaposlenih radnika. Mnogi od bivsih ucenika su nastavili skolovanje na visim i visokim skolama, sa uspehom ih zavrsili a medju njima su i mnoge licnosti iz javnog zivota: ekonomisti, pravnici, profesori, lekari, magistri i doktori nauka. Sistem strucnog obrazovanja u srbiji je usmeren ka buducoj strukturi u kojoj su kvalitet, fleksibilnost i siroka saradnja kljucne reci.

U skladu sa reformom srednjeg strucnog obrazovanja koje ministarstvo prosvete od 2002. God. Sprovodi sa gtz-om, ekonomska skola u novom pazaru 2007/2008. God. Uvodi ogledni obrazovni profil "sluzbenik osiguranja", 2009/2010. God. Dobija ogedni obrazovni profil "komercijalista"da bi 2010/2011. God. Dobila obrazovni profil "poslovni administrator"

Cetiri godine postojanja ovakvih obrazovnih profila u novopazarskoj ekonomsko trgovinskoj skoli dalo je pozitivnerezultate, sto potvrdjuju iskustva sa prakse i rada u birou.

Pored ovih oglednih profila u skoli postoje: ekonomski tehnicari, pravni tehnicari, finansijski tehnicari, trgovinski tehnicari, trgovci i frizeri.

Reforma ne podrazumeva samo promene u procesu obrazovanja nego i vestinu direktora u razlicitim aktivnostima njegovog delovanja. Na celu ove institucije ulogu direktora ima sead ljajic prof. Direktor sead ljajic je na vreme shvatio da je skolski menadzer koji treba da bude specijalista u vodjenju obrazovnih procesa, lider u procesu usavrsavanja kadrova zaposlenih u skoli i da je prepoznatljiv strucnjak u razvoju i zastiti ljudskih prava i prava zaposlenih.

Pomocnik direktora spasovic dragutin stvara radnu atmosferu u skoli, razvija timski rad, podrzava otvoreni dijalog, aktivno je zainteresovan za buducnost skole, i time olaksava direktoru rad u skoli.
Skolski odbor je upravni organ koji broji devet clanova na cijem je celu murtezic ismihana prof. Koji pokusava svojim korektnim radom da uspostavi saradnju kako sa direktorom skole tako i sa profesorima i lokalnom samoupravom.

Pedagosko-psiholoska sluzba aktivno prati proces nastave i uvek je otvorena za saradnju kako sa ucenicima tako i sa roditeljima.
Djacki parlament aktivno ucestvuje u resavanju znacajnih problema koji se javljaju tokom skolske godine, razvijajuci demokraticnost u ostvarivanju svojih prava.

U školi postoji biblioteka i zubna ambulanta.
Kabineti su strucno opremljani a fiskulturna sala daje mogucnost da ucenici kroz slobodne aktivnosti razvijaju sportski duh.
Kud "ekonomac" kroz rad folklorne sekcije čuva tradiciju ali unosi i nešto novo i moderno.
U školi postoji fotosekcija.

Uspeh direktora seada ljajića i kolektiva ekonomske škole krunisan je realizacijom projeta "partnerstvo na delu", čiji je cilj uspostavljanje trajnog partnerstva sa ekonomskim školama u nemackoj. Naši nastavnici i učenici će ove godine u organizaciji gtz-a putovati u nemačku i obići partnersku školu u oldenburgu.